Auton pesun ABC – Auton kiillotus ja vahaus

Kaikki rakastavat puhdasta, kiiltävää autoa. Oikeilla välineillä ja menetelmillä kiillottaminen ja vahaaminen sujuvat jouhevasti ja lopputuloksesta tulee todella upea.

Kiillotus vai vahaus?

Auton kiillotus poistaa maalipinnan pienet virheet ja luo kiiltävän viimeistelyn, kun taas vahaus suojaa ja tasoittaa maalipintaa.

Ajan myötä auton maalipintaan syntyy erilaisia jälkiä ja naarmuja, ja pinta muuttuu himmeämmäksi hapettumisen vuoksi. Tämän korjaamiseksi tarvitset kiillotusaineen, joka on lievästi hiova. Aine toimii poistamalla hyvin ohuen kerroksen maalista ja sen vioista. Kun kiillotusaine hierotaan kevyesti auton pintaan, se poistaa epätäydellisyydet ja tasoittaa maalipinnan, jolloin auton alkuperäinen kiilto palautuu.

Autovaha puolestaan parantaa maalin ulkonäköä täyttämällä maalipintaan tulleet pintanaarmut. Vaha lisää myös ylimääräisen suojakerroksen, joka tasoittaa ja suojaa autosi maalipintaa. Auton maalipinnan suojaamisen lisäksi vaha myös estää lämmön, UV-säteiden ja muiden ärsyttävien aineiden aiheuttamaa haalistumista. Jos olet juuri kiillottanut autosi, vahaaminen sen jälkeen parantaa kiiltoa ja saa kiillon kestämään pidempään.

Kuinka usein auto pitäisi vahata?

Ei ole olemassa tarkkaa vastausta siihen, kuinka usein auton omistajan tulisi vahata ajoneuvonsa. Joissakin tapauksissa kaksi kertaa vuodessa riittää. Toiset taas tarvitsevat vahauksen kolmen tai neljän kuukauden välein tai vuodenaikojen vaihtuessa.

Aikaväli liittyy paljon siihen, miten kuluttavissa olosuhteissa autoa pidetään. Autot, joita säilytetään autotallissa ilmastoidussa tilassa, on vahattava harvemmin. Kadulle pysäköityihin ja talvisäälle tai ympärivuotiselle suoralle auringonvalolle altistuvia ajoneuvoja on vahattava useammin. Tärkeintä on vahata auto niin usein, että maalipinta pysyy aina suojattuna.

Ohjeet auton kiillottamiseen ja vahaamiseen

 • Tee auton pesu, kiillotus ja vahaus aina varjossa tai silloin, kun ulkona ei ole liian kuuma. Kun peset autosi auringonpaisteessa tai helteessä, pesuaine ja vesi voivat kuivua jättäen rumat jäljet autosi pintaan, ja vaha voi palaa maalipintaan kiinni. Varo, etteivät vaatteiden vetoketjut, napit tai muut kovat materiaalit naarmuta auton pintaa vahauksen aikana.
 • Käytä auton pesuun, kiillotukseen ja vahaukseen omia liinojaan, jotteivät tuotejäämät ja liinoihin kertynyt lika pääse vahingoittamaan maalipintaa.
 • Sähkötyökalut, kuten kiillotuskoneet, nopeuttavat kiillotus- ja vahausprosessia. Älä kuitenkaan kiillota liikaa tai liian kovaa, sillä se vahingoittaa maalipintaa, jota yrität suojata.
 • Pese auto ensin vedellä ja autoshampoolla. Kuivaa auto huolellisesti pehmeällä ja kuivalla liinalla, jotta pintaan ei jää vesitahroja.
 • Kun olet pessyt autosi, on aika kiillottaa se. Laita kiillotusaine sopivaan levittimeen/laikkaan ja levitä se tuotteen ohjeiden mukaisesti. Levitä kiillotusaine aina osio kerrallaan pyörivin liikkein. Voit kiillottaa auton käsin, mutta kiillotuskoneen käyttäminen säästää aikaa ja vaivaa.
 • Kiillota pintaa, kunnes kiillotusaine häviää ja jäljelle jää vain kiiltävä maali. Sitten voit siirtyä eteenpäin ja jatkaa kiillottamista seuraavalle alueelle. Jos jatkat kiillotusta aineen jo kadottua, saatat himmentää pintaa.
 • Kiillotuksen jälkeen on parasta vahata auto, koska autovaha suojaa maalipintaa ja antaa sille lisää kiiltoa. Ennen kuin jatkat, sinun on kuitenkin pestävä ja huuhdeltava autosi, jotta ylimääräinen kiillotusaine saadaan poistettua.
 • Kun olet pessyt ja kuivannut autosi, voit aloittaa sen vahaamisen. Laita hieman vahaa vahaukseen sopivaan tyynyyn, sieneen tai mikrokuituliinaan ja levitä sitä autoosi pyörivin liikkein.
 • Levitä vahaa koko autoon alue kerrallaan. Toisin kuin kiillotuksessa, sinun on annettava vahan kuivua ennen sen hiomista pois. Kun vaha on kuivunut, pyyhi pinta puhtaalla mikrokuituliinalla.

Auton kiillotus

Koska auton kiillotusaine on hankaavaa, se poistaa itse asiassa mikroskooppisen pienen maalikerroksen tai pinnoitteen. Vaikka kiillottaminen kohtuudella ei ole ongelma, liian usein tapahtuva kiillottaminen voi lopulta poistaa niin paljon maalia, että autosi maalipinta alkaa näyttää rumalta.

Uudemmissa autoissa on maalin päällä kirkas pinnoite, joka suojaa pintaa vaurioilta. Klassikkoautoissa ei kuitenkaan ole kirkasta pinnoitetta, joten niiden maalia kiillottaessa on muistettava olla erityisen varovainen.

Tässä on muutamia toimenpiteitä, joilla voit varmistaa, ettet kiillota autoasi liikaa:

 • Vahaa autosi kiillotuksen jälkeen suojaavan kerroksen lisäämiseksi.
 • Kiillota auto vain silloin, kun haluat poistaa naarmuja ja muita maalipinnan vikoja.
 • Varmista, että käytät oikeanlaisia kiillotusaineita ja vahoja autosi maalipinnalle.

Auton vahaus

Perusteellisen pesun jälkeen vahakerroksen lisääminen maalin päälle on tärkeä vaihe ajoneuvon maalipinnan ylläpidossa. Samalla varmistat, että autosi näyttää hyvältä mahdollisimman pitkään.

Autovahan levittäminen auttaa tasoittamaan maalipintaa täyttämällä sen pienet naarmut ja kolhut. Tasaisempi pinta auttaa myös hylkimään vettä ja pieniä roskia. Auton ulkopinnan suojaaminen helpottaa tulevia pesuja, jolloin auton ylläpito vie vähemmän aikaa ja on kustannustehokkaampaa.

Autovahoja on neljää päätyyppiä. Jokaisella on omat etunsa ja ominaisuutensa, joten on tärkeää valita juuri oman auton tarpeisiin sopiva aine:

 • Tahnavaha on vanhin autovahatyyppi, ja se on myös työläin levittää. Se antaa kuitenkin poikkeuksellisen kestävän pinnan ja sopii erinomaisesti vanhoihin autoihin, joissa on herkkä maalipinta.
 • Nestemäinen vaha on paljon helpompi levittää kuin tahnavaha, eikä se vaadi kiillottamista. Se on erinomainen vaihtoehto ihmisille, joilla ei ole paljon aikaa auton huoltoon.
 • Nestemäinen polymeeri on uusin autovahatyyppi, ja se antaa pitkäkestoisen, kiiltävän pinnan. Se on myös erittäin helppo levittää, eikä se vaadi kiillottamista.
 • Karnaubavaha valmistetaan brasilialaisista palmunlehdistä, ja se on kallein autovahatyyppi. Se antaa kuitenkin lyömättömän kiillon ja on erittäin kestävä.
Verkkokaupastamme löydät nestemäiset autovahat niin yksityiskäyttöön kuin autopesuloihin ja muuhun ammattilaiskäyttöön sopivissa pakkauksissa.

Kiiltopaketti autosi sisä- ja ulkopinnoille

Peset autosi sitten ulkoa tai sisältä, älä unohda viimeistelyä. Tällä kiiltopaketilla saat sisä- ja ulkopinnat kiiltämään! Paketti sisältää kiillotusaineen, nahanhoitoaineen, sisäpintojen hoitoaineen, autovahan ja mikrokuituliinoja. Korkealaatuiset Kenotek-tuotteet takaavat säihkeen kaikille autosi pinnoille.

Mikrokuituliinat

Mikrokuitupyyhkeet ovat yksi viime vuosisadan parhaista siivouskeksinnöistä. Ne ovat pehmeitä, kevyitä, kestäviä ja erittäin imukykyisiä. Jos haluat kuivata, vahata tai kiillottaa autosi tehokkaasti, sinulla on oltava useita tällaisia liinoja. Suuren imukykynsä ansiosta ne säästävät aikaa ja pehmeytensä ansiosta ne eivät naarmuta autosi maalipintaa.

Shopping Cart
Scroll to Top