Auton pesun ABC – Auton peseminen

Onko autosi likainen, mutta sinua ei huvita ajaa autopesulaan? Hyviä uutisia: auton peseminen käsin on helppoa, ja oikeilla tarvikkeilla saat homman hoidettua jopa alle tunnissa!

Vinkkejä autopesuun

 • Varmista, ettei vaatteissasi ole nappeja, vetoketjuja tai muuta, mikä voisi naarmuttaa autosi maalia.
 • Vältä auringonpaistetta ja erittäin kuumia lämpötiloja, kun peset autoasi. Korkeassa lämmössä saippua kuivuu liian nopeasti ja jättävät maalipintaan raitoja ja vesitahroja. Parhaan tuloksen saat, kun vältät pesemästä autoa päivän kuumimpaan aikaan tai peset autosi varjoisassa paikassa.
 • Ainoastaan puhtaat ja toimivat tarvikkeet kelpaavat auton pesuun. Onko sinulla pullo autonpesushampoota, joka on seissyt autotallissasi useita vuosia? Entä vanha rätti tai mikrokuituliina, jota on käytetty pari kertaa auton puhdistamiseen aiemmin ja sitten heitetty kaapin pohjalle pölyttymään? Tee palvelus autollesi ja luovu tällaisista tykötarpeista. Ammattitason autopesu vaatii uusia, puhtaita tuotteita, jotta vältetään maalivauriot.
 • Älä pudota puhdistusvälineitä maahan pesun aikana. Mitkään puhdistustarvikkeet, erityisesti ne, jotka koskettavat auton pintaa, eivät saa joutua kosketuksiin maanpinnan kanssa. Maahan putoaminen lisää riskiä, että puhdistusvälineisiin tarttuu epäpuhtauksia, jotka sitten siirtyvät autoosi. Vielä pahempaa on se, että lattialta tai maasta voi tarttua teräviä roskia tai hiekkaa, jotka voivat naarmuttaa maalipintaa, kun liinaa tai pesusientä hierotaan auton pintaan.
 • Pidä erilliset puhdistusvälineet auton vanteita ja renkaita varten – emme suosittele puhdistamaan autoa samoilla välineillä, joilla olet puhdistanut vanteet. Kun puhdistat vanteita, liinat ja sienet keräävät jarrupölyä, joka sisältää pieniä metallin sirpaleita. Et halua niitä lähellekään autosi maalipintaa.

Auton peseminen vaihe vaiheelta

Vaihe 1: Valmistelu

Varmista, että kaikki tarvitsemasi välineet ovat autosi lähellä ja helposti ulottuvillasi. Tässä on peruslista autonpesun välineistä:

Jos haluat helpottaa auton pesemistä, suosittelemme seuraavia välineitä:

Vaihe 2: Huuhtelu ennen pesua

Ammattimaisen viimeistelyn varmistamiseksi ja autosi maalipinnan vaurioitumisen riskin pienentämiseksi on suositeltavaa huuhdella auto ennen pesua. Käytä matalapaineista letkua, runsaasti vettä ja huuhtele auto kauttaaltaan, myös renkaat. Vaihtoehtoisesti voit tehdä tämän vaiheen myös painepesurilla.
Tämä osa prosessia auttaa poistamaan kaikki suuremmat liat, kuten vaikka puidenlehdet, kuraa ja muuta, jotka sitten estävät esipesuaineen levittymisen pinnoille. Huuhtelun jälkeen on paljon turvallisempaa aloittaa auton peseminen.

Vaihe 2.5: Esipesu

Auton voi myös esipestä suihkuttamalla siihen esimerkiksi Kenotek Snow Foam -autoshampootaCargo 4100 Fortéa, World Clean Megacleania tai muuta emäksistä pesuainetta vaahdotuslaitteella tai vaahdottavalla paineruiskulla. Kun shampoo ruiskutetaan auton pintaan, siitä tulee paksua vaahtoa, joka irrottaa ja poistaa likaa.

Levitä Snow Foam -pesuaine autosi päälle tuotteen ohjeiden mukaisesti. Peitä auto vaahdolla aloittaen katosta ja siirtyen alaspäin. Anna aineen vaikuttaa autosi pinnalla niin kauan kuin ohjeissa sanotaan. Lopuksi huuhtele auto vedellä alhaalta ylös.

Pelkkä pesuaineen levittäminen voi olla myös varsinainen pesuprosessi, jos autosi ei ole kovin likainen. Varmista kuitenkin, että käytät pesuainetta, joka on myös autoshampoo.

Vaihe 3: Vanteiden ja renkaiden puhdistus

Vanteet ja renkaat ovat yleensä auton likaisin osa, koska kaikki asfaltin lika, tiesuola, jarrupöly, muta ja erilaiset muut epäpuhtaudet joutuvat niiden pyörivien pintojen läheisyyteen. Siksi on ehdottoman tärkeää, että puhdistat renkaat ensin, varsinkin jos ajoneuvoa ei ole puhdistettu vähään aikaan.

Käytä mikrokuituliinaa, pesusientä ja/tai vanneharjaa, joita käytetään ainoastaan vanteiden puhdistamiseen, suihkuta vanteiden puhdistusainetta ja hinkkaa puhtaaksi. Varmista, että pääset myös kaikkiin pieniin koloihin ja vanteiden takapuolelle. Kun vanteet ovat puhtaat, huuhtele ne ja pese myös renkaat tarvittaessa.

Lue artikkelimme vanteiden ja renkaiden puhdistuksesta »

Vaihe 4: Auton peseminen kahden ämpärin tekniikalla

Kahden ämpärin tekniikka on konseptiltaan yksinkertainen. Tarvitset yhden ämpärin huuhteluun ja toisen pesuun. Monissa autonpesuämpäreissä on myös hiekkasihti, joka toimii esteenä ämpärin pohjalla päästäen lian suodattumaan sen läpi, mutta pysäyttää isommat esineet, kuten pesukintaasi. Jos sinulla on vain yksi hiekkasihti, kannattaa se laittaa huuhteluämpäriin. Suosittelemme silti, että hiekkasihti on molemmissa ämpäreissä.

Kaikkien autojen pesu on tärkeää aloittaa ylhäältä ja edetä sitten alempiin alueisiin. Tähän on kaksi syytä: ensinnäkin auton alaosat ovat yleensä likaisimpia ja toiseksi ylhäältä valuvat saippua ja vesi ”esipesevät” auton alaosat. Renkaat, kynnykset ja ajoneuvon takaosa keräävät yleensä eniten tielikaa, joten on hyvä pitää erillinen pesukinnas erityisesti näitä alueita varten.

  1. Täytä yksi ämpäreistä puhtaalla vedellä.
  2. Täytä toinen ämpäri puhtaalla vedellä ja autosaippualla ohjeen mukaan (ja lisää hiekkasihdit).
  3. Upota pesukintaasi pesuämpäriin ja aloita auton peseminen ylhäältä alaspäin. Muista pestä suorilla liikkeillä, jotta maali ei naarmuunnu. Ennen kuin kurotat takaisin pesuämpäriin, huuhtele pesukintaasi huuhteluämpärissä.
  4. Pese auto osissa ja huuhtele osiot saman tien, jotta saippua ei kuivu. Kun olet puhdistanut jokaisen osion, purista pesukintaasta mahdollisimman paljon vettä ja likaa pois ennen kuin käytät sitä uudestaan.
  5. Toista pesuprosessi, kunnes koko auto on puhdas. Mitä likaisempi auto on, sitä useampi ämpärikierros tarvitaan. 
  6. Kun auto on puhdas, huuhtele se vielä kerran letkulla. Näin varmistat, että sait kaiken saippuan pois autosta.

Kevättalven suositukset

Vaihe 5: Auton kuivaaminen

Kuivaa auto mikrokuituliinoilla. Mikrokuituliinat ovat hellävaraisia autollesi, eivätkä ne naarmuta maalipintaa. Käytä muutamaa pyyhettä ja työskentele ylhäältä alaspäin työntäen vettä hitaasti pois auton pinnalta. Seisova vesi voi jättää autoon rumia tahroja, joten pyyhi kaikki vesi pois ja ylpeänä katso, kuinka puhdas autosi on pesun jälkeen.

Pesun jälkeinen viimeistely

Kaikki rakastavat puhdasta, kiiltävää autoa, mutta miten saavutat täydellisen kiillon? Tutustu oppaaseemme: Auton kiillotus ja vahaus »

Shopping Cart
Scroll to Top